Η Μόδα των αεροπλάνων. Οι στολές των Pucci, YSL και Lacroix που ξεχωρίζουν.

Οι στολές των αεροσυνοδών, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει ο επιβάτης καθώς μπαίνει στο αεροπλάνο. Είναι το σήμα κατατεθέν της εκάστοτε αεροπορικής εταιρίας κι ένα δείγμα γούστου, αισθητικής και διάθεσης για υπεροχή. Καθώς τα χρόνια περνούν, η τεχνολογία και η μόδα συνεχώς αλλάζουν και επιβάλλουν στην αεροπορική βιομηχανία την χρήση νέων υλικών, νέων μοτίβων και νέων σχεδίων, πάντα με γνώμονα την ομοιομορφία αλλά και την έννοια του «ωραίου».

Κάποιες αεροπορικές εταιρίες, στην πορεία αυτών των ετών που η αεροπορική βιομηχανία δραστηριοποιείται και εξελίσσεται, επέλεξαν να αναθέσουν το έργο του σχεδιασμού και της κατασκευής στολών σε μεγάλους και παγκοσμίως αναγνωρίσιμους σχεδιαστές μόδας.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

Ο Emilio Pucci για την Braniff International Airways. Πίσω στα sixties, όπου τα ζωηρά χρώματα , τα τολμηρά γραμμικά και ασύμμετρα σχέδια, σε συνδυασμό με τις παστέλ αποχρώσεις, ήρθαν να κάνουν την ανατροπή στις μέχρι πρότινος συνηθισμένες και συντηρητικές στολές.  Οι αεροσυνοδοί της εταιρίας φορούσαν νάυλον μπλούζες, καταπράσινες μπότες και ριγέ παντελόνια. Και ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο καπέλο, το οποίο ήταν στους ίδιους χρωματισμούς, με ιδιαίτερο ύφος. Δεν ήταν καθόλου εύχρηστο και οι κοπέλες συνήθως δεν το φορούσαν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όμως το στυλ θέλει θυσίες.


Ο Yves Saint Laurent την δεκαετία του ογδόντα λανσάρει μια νέα στολή για την Qantas Airways, αντάξια της εποχής της «Δυναστείας» και της υπερμεγέθους βάτας που έπρεπε απαραιτήτως να κοσμεί κάθε ώμο, ανδρικό ή γυναικείο.  Χαρακτηριστικό έχει μείνει το ιδιαίτερο μοτίβο με τα πολύχρωμα καγκουρό που δεν μπορούσαν παρά να γίνουν η μασκότ της εταιρίας, κάνοντας κάθε επιβάτη της Qantas Airways να αποτυπώσει αυτά τα προσφιλή ζωάκια στην μνήμη του. χωρίς να μπορεί πια με τίποτα να μπερδέψει την Qantas Airways  με οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία.

 

 

Ο Christian Lacroix είναι ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους σχεδιαστές, ο οποίος ακολουθώντας τους Pierre Cardin, Hermes και Dior, δημιούργησε και αυτός στολές για τον εθνικό αερομεταφορέα της Γαλλίας, την Air France, την εποχή του millenium.
Στο ατελιέ του έχουν σχεδιαστεί πάνω από 100 διαφορετικά κομμάτια για την αεροπορική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού του φορέματος, σε στυλ ρόμπας, σε μάλλινο ύφασμα, το οποίο ξεχώρισε για την κομψότητα του και για το ναυτικό ύφος του, σε αποχρώσεις του γκρι και του μπλε.

 

Και όλα αυτά, αναλογιζόμενοι πως οι πρώτες στολές ήταν πανομοιότυπες με τις στολές των αδερφών νοσοκόμων της  δεκαετίας του τριάντα, για να εμπνέουν κύρος και εμπιστοσύνη στο επιβατηγό κοινό.  Τώρα όμως το στυλ και η μόδα παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εσείς τί λέτε;