12 κανόνες επιτυχίας του Στιβ Τζομπς

Ο Στιβ Τζόμπς αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα επιχειρηματία, αν και δεν ξεκίνησε επιτυχημένα την επαγγελματική του καριέρα. Αντιμετώπισε πολλά εμπόδια μέχρι να πετύχει την καθιέρωση των δύο κολοσσών, της Apple και αργότερα της Pixar ως ηγέτιδων εταιριών στην παγκόσμια αγορά.

Είχε όμως ένα μοναδικό τρόπο να χειρίζεται τη δική του πραγματικότητα και να εμπνέει τους γύρω τους να πιστέψουν σε αυτήν.

Ας διαβάσουμε μερικές από τις τακτικές, τους κανόνες και τον τρόπο σκέψης που χρησιμοποιούσε ο ίδιος στη ζωή του, όπως περιγράφονται μέσα από τις σελίδες της βιογραφίας του που υπογράφει ο Ουόλτερ Άιζακσον.

 

1. Δούλεψε σκληρά και θα κερδίσεις το σεβασμό των άλλων. Ο σεβασμός είναι ένα πρώτο κρίσιμο βήμα για να πετύχεις αυτά που θέλεις.

2. Να «πουλάτε» με πάθος. Οι άνθρωποι μπορούν να επηρεαστούν βαθιά από ισχυρές δόσεις συναισθήματος. Η διαδικασία της πώλησης –του εαυτού σας ή ενός προϊόντος- είναι το «κλειδί» για να καταφέρετε κάποιον να «αγοράσει» τις ιδέες σας.

3. Να «αφοπλίζετε» τους άλλους με αποπλάνηση και κολακείες.

4. Να ισχυρίζεστε ότι όλες οι καλές ιδέες είναι δικές σας –και αν αλλάξετε τη στάση σας, υπερασπιστείτε τη νέα ιδέα με όλη σας τη δύναμη. Οι αναμνήσεις του παρελθόντος μπορούν να χειραγωγηθούν πολύ εύκολα.

5. Να παίρνετε αποφάσεις γρήγορα και αποφασιστικά. Μπορείτε πάντα να αλλάζετε τα πράγματα αργότερα.

6. Να είστε «σκληρά» ειλικρινείς.

7. Μην περιμένετε για να διορθώσετε τα προβλήματα. Φτιάξτε τα τώρα.

8. Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίζετε τους προβληματικούς ανθρώπους: Η μετωπική αντιμετώπιση ή…

9. …να ακολουθείτε τη γραμμή της «ελάχιστης εμπλοκής» και να τους αγνοείτε παντελώς.

10. Στη βράση κολλάει το σίδερο.

11. Όταν έχετε τη δύναμη, χρησιμοποιείστε τη.

12. Να απαιτείτε την τελειότητα και να μη συμβιβάζεστε με τίποτε λιγότερο.