Δείτε γιατί ο αερολιμένας King Abdulaziz ψηφίστηκε ως ο χειρότερος για το 2016! | Mega Airlines Studies

Δείτε γιατί ο αερολιμένας King Abdulaziz ψηφίστηκε ως ο χειρότερος για το 2016!

 

 

 

Το αεροδρόμιο King Abdulaziz  βρίσκεται 19 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Τζέντα. Μα πριν μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό, ας δούμε από ποιον πήρε το όνομά του. Ο βασιλιάς Αμπντουλάζιζ Αλ Σαούντ, υπήρξε ο ιδρυτής της Σαουδικής Αραβίας το 1932. Ως απόλυτος μονάρχης, ασχολήθηκε πρωταρχικά με την ανακάλυψη πετρελαίου στην χώρα του και από το 1938, έκανε την Σαουδική Αραβία την χώρα εκείνη με την τεράστιας κλίμακας παραγωγή πετρελαίου που όλοι γνωρίζουμε. Ήταν υπερπολύτεκνος, καθώς καταγράφεται πως έκανε 45 γιους, μεταξύ των οποίων είναι όλοι οι επόμενοι βασιλιάδες της χώρας.

Αυτή η μυθική προσωπικότητα λοιπόν για τον κόσμο της Σαουδικής Αραβίας, ενέπνευσε τους μεταγενέστερούς της και έτσι, ο αερολιμένας, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1981, δεν θα  μπορούσε να έχει διαφορετικό όνομα από αυτό του βασιλιά Αμπντουλάζιζ. Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του βασιλείου και συγχρόνως το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, είναι γνωστό για το τερματικό του Hajj, το οποίο είναι ειδικά κατασκευασμένο για τους Ισλαμιστές που πηγαίνουν στη Μέκκα κάθε χρόνο να προσκυνήσουν.  Το King Abdulaziz  δύναται να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 80.000 επιβάτες στην 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκταση που καταλαμβάνει. Εκτός όμως από τον κύριο βασιλικό τερματικό σταθμό, στους χώρους του συμπεριλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης του Πρίγκιπα Αμπντουλάχ για την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τα κτήρια που στεγάζουν το προσωπικό του αεροδρομίου.

Τι κι αν το τερματικό του Hajj έλαβε το βραβείο Aga Khan για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό  το 1983, το γεγονός πως μόνο τα τελωνεία, η παραλαβή των αποσκευών και κάποιες ακόμη διοικητικές εγκαταστάσεις διαθέτουν κλιματισμό, κάνει τους επισκέπτες του να το ψηφίζουν ως το χειρότερο αεροδρόμιο για το 2016. Η συντριπτική πλειοψηφία του κτηριακού συγκροτήματος, γνωστό ως «Terminal Support Area», βρίσκεται σε μια ευέλικτη μεν, ανοιχτή δε περιοχή, σχεδιασμένη να λειτουργήσει σαν ένα χωριό,  με την παραδοσιακή αγορά και το τζαμί του. Εκεί, οι ταξιδιώτες εντοπίζουν ελλείψεις στην καθαριότητα, στην οργάνωση, στην συντήρηση, στην εξυπηρέτηση, στην διαθεσιμότητα θέσεων για ξεκούραση και…στην δωρεάν παροχή ιντερνέτ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2006 ξεκίνησε η ανακατασκευή τμημάτων του αεροδρομίου και η ριζική του μεταμόρφωση, καθώς έχει εγκριθεί το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την μετατροπή του σε ένα φουτουριστικό νέο αεροδρόμιο, σύμφωνα με  τα διεθνή πρότυπα. Η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί για το 2018. Τί λέτε; Θα το επισκεφτείτε;

 

Πηγή: http://www.sleepinginairports.net